On puc aparcar per passar la nit amb la meva autocaravana? Que diu la normativa local en aquest poble? Que diferències hi ha entre aparcar i acampar?
Us resumim tot el relacionat amb aquest tema, tan comentat, i que segur us ha preocupat en algun moment.
Tot autocaravanista ha tingut dubtes en algun moment sobre si pot o no passar la nit en un lloc  sense tenir problemes o ser despertat amb una multa. La legislació és clara en aquest tema però en alguns pobles i ciutats l’autoritat competent pot ser que no ho tingui tan clar. És per això que hem pensat parlar-vos sobre el tema, primer perquè conegueu els vostres drets i segon, perquè pugueu fer-los valdre.
Aquesta informació també és aplicable a furgonetes habilitades com a habitatge, les furgonetes camper.
La gran pregunta: ¿la meva autocaravana està aparcada o acampada?
Aquà està la clau sobre el tema ja que d’això dependrà quina normativa us és aplicable. En el cas d’estar estacionat / aparcat s’aplica la normativa nacional de Trà fic que no fa diferències entre cotxes i autocaravanes (Veure Codi de Circulació capÃtol VIII). En canvi en cas d’estar acampats canvia la cosa: s’aplicarà la normativa autonòmica o la local, i només podrà s evitar la sanció si passes la nit en una zona habilitada per acampar.
Diferències entre estacionar i acampar
Una autocaravana o furgoneta camper es considera que està aparcada quan no ocupes la via pública amb cap element (cadires, taules,…) i no excedeixes el perÃmetre del teu vehicle (amb un tendal per exemple). En aquest cas només haurà s d’assegurar-te d’estacionar en un lloc on no estigui prohibit fer-ho i podrà s estar dins de la teva autocaravana, cuinar, menjar, dormir, jugar al dòmino… En definitiva, dins del teu vehicle podrà s fer el que vulguis. En cas contrari es considerarà que esteu acampats.
Se segueix considerant que està s aparcat si poses tascons de seguretat, eleves el sostre de la teva furgoneta camper o obres les claraboies. No podrà s treure cadires o taules, estendre el tendal o obrir les finestres batents dels laterals, ja que en aquest cas sobresortirien del perÃmetre del teu vehicle. Tampoc posar les potes estabilitzadores, fer soroll (com el que fa un generador d’electricitat) o, lògicament, abocar fluids.
Sobre els tascons de seguretat (“calzos” en castellà ) cal destacar que si el teu vehicle supera els 3.500 kg de massa mà xima autoritzada seran obligatoris per a un correcte estacionament. Aquests tascons deuen estar fabricats per a aquest fi i per tant no podran ser substituïts per pedres o altres. Si no en disposeu també està permès recolzar la roda de direcció a la vorera per assegurar que l’autocaravana no es mourà .
Legislació aplicable:
Com hem comentat, aquestes normes no sempre són suficientment conegudes pels agents de policia i per tant us recomanem que tingueu ben estudiats els arguments legals que avalen això.
És molt recomanable que imprimiu una còpia d’aquesta legislació, portant-la juntament amb la documentació del vehicle, per explicar a l’agent en qüestió que esteu actuant correctament.
El principal document que heu de tenir en compte és la Instrucció 08V-74 de la Direcció general de trà nsit (que podeu descarregar aquÃ). Al seu apartat 3.1 queda ben clar que no es podrà excloure a determinats usuaris per la utilització que es fa del vehicle.
Aquesta instrucció sembla que no va ser suficient i la DGT va concretar encara més això en una carta, responent a una sol·licitud, que podeu descarregar aquÃ. Aquesta carta també haurÃeu de portar-la per enfortir la vostra argumentació.
En ella s’aclareix que cap llei o reglament autonòmic o local pot contradir una llei o reglament nacional dictat per la DGT (en referència a la Instrucció comentada anteriorment) i que els organismes locals i autonòmics han d’assegurar-se que els seus agents coneixen tota normativa aplicable.
No sempre us donaran la raó…
Desgraciadament pel que veiem en els comentaris dels blogs que han tractat aquest tema i, encara estant completament justificat legalment, no sempre us trobareu amb agents de policia que atenguin a la vostra argumentació. I potser, encara mostrant la legislació impresa, acabeu amb una multa.
En aquest cas presentar un recurs sembla el més lògic, ja que teniu raó, però novament el criteri de qui revisi el vostre recurs farà que us retirin o no aquesta sanció.
De fet, senyals com la que il·lustra l’inici d’aquest text les trobem en molts llocs, encara que amb la llei a la mà no són legals ja que la contradiuen.
En resum, la llei actual us permet estacionar on sigui legal fer-ho i no haurien de poder fer-vos fora o sancionar-vos al·legant que esteu acampats (complint els requisits descrits més amunt) però tot dependrà de l’agent que toqui a la porta de la vostra autocaravana i de la predisposició de l’administració local a cada lloc.
Font: Informació extreta del blog La Furgoteta