ASEICAR, l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravaning, alertava a principis de mes sobre l’augment de les estafes en la venda d’autocaravanes i caravanes, aprofitant l’auge del sector. En aquest article us expliquem algunes de les estafes que pots patir a l’hora de comprar un vehicle de segona mà i alguns consells per a evitar ser enganyats.
Falsificació de targetes de inspecció tècnica
A l’abril de 2021 el Grup de Recerca i Anàlisi (GIAT Central), de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, va detenir a dues persones que es dedicaven a manipular les targetes d’inspecció tècniques de caravanes d’habitatges, deixant-les amb una massa màxima autoritzada de 750 kg, per a d’aquesta manera no estar obligats a passar la ITV periòdica.
Els vehicles que poden arrossegar un remolc, tenint el permís de conducció de la classe “B”, no poden sobrepassar els 3.500 kg de massa màxima autoritzada, entre tots dos vehicles (turisme i caravana).
Aquesta empresa que es dedicava a la venda de caravanes-habitatge, falsificava les targetes d’inspecció tècnica, confeccionant-les perquè fossin matriculades com a lleugeres, no estant obligat a la seva matriculació, ni a passar la ITV, reduint el cost de venda i fent-les més accessibles econòmicament per a un particular, efectuant a més una competència deslleial amb el mateix sector de mercat.
Aquestes caravanes-habitatges eren més assequibles per a aquelles persones que només tinguessin el permís de conducció de la classe “B”, evitant que haguessin d’examinar-se del permís B-96 o el B+E, però creant un perill, pel fet que en realitat aquests turismes arrossegaven caravanes amb molt més pes del que creien.
Durant les recerques realitzades pel GIAT Central de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, es va poder constatar que aquesta activitat es va realitzar en la localitat d’Alcalá de Guadaira i en Mairena del Alcor (Sevilla). Aquesta empresa adquiria les caravanes de segona mà en el mercat estranger i una vegada les reparaven i condicionaven, les posava a la venda en diferents pàgines d’internet.
Es van realitzar diferents entrades i registres en el domicili i en l’empresa dels detinguts, on es van trobar factures de compra i venda de caravanes, fitxes tècniques d’ITV, documentació alemanya i d’altres països europeus originals de les caravanes, llibres amb núm. xassissos, matrícules estrangeres etc. Aquesta empresa portava comercialitzant caravanes des de l’any 2018, amb les targetes d’inspecció amb les dades tècniques modificades, amb el que el nombre de persones que van comprar aquestes caravanes amb un pes superior al que pensaven era molt elevat.
Vendes fallides amb cobrament de paga i senyal
A l’octubre de 2019 la Guàrdia Civil va alertar d’una altra mena d’estafa que havien descobert.
Els integrants de la banda, un total de 10, assentats a Galícia i Castella La Manxa, utilitzaven diverses autocaravanes robades com a ganxo per a iniciar la venda falsa a través d’Internet.
Com a resultat de l’operació Benimary, la Guàrdia Civil va detenir a 10 persones, va recuperar cinc autocaravanes valorades en 160.000 euros que havien estat sostretes i van bloquejar un total de 22 comptes bancaris, de les quals set havien estat donades d’alta a noms de persones alienes al grup investigat, amb la finalitat de rebre els ingressos dels diners procedents de les estafes. Es va estimar que el benefici obtingut per la comissió d’aquests delictes ascendia a un valor total de 171.547 euros.
Les recerques es van iniciar, quan els agents van detectar diverses estafes en la venda d’autocaravanes a la província de Lugo. Una vegada recaptades les denúncies interposades i analitzats les dades aportades per les víctimes dels fets, la Guàrdia Civil va poder constatar un connexió en el modus operandi a l’hora de realitzar aquestes estafes.
Els agents van descobrir que l’organització publicitava anuncis de vendes d’autocaravanes en portals d’internet dedicats a la compra i venda de vehicles. Les víctimes establien contacte amb els suposats venedors dels vehicles mitjançant els números telefònics inserits en els anuncis per a iniciar el tràmit comercial de compra/venda. Arribat a l’acord de compra, els venedors sol·licitaven un avançament econòmic en forma de senyal per a la seva reserva; en altres ocasions demanaven un pagament parcial que era ingressat en comptes bancaris prèviament oberts. Una vegada, realitzats els ingressos les víctimes no tornaven a tenir més notícies dels supòsits comercials.
Venda de vehicles de lloguer
Aquesta mateixa banda va canviar la seva manera d’actuar per a augmentar els seus beneficis econòmics.
Els integrants de l’organització efectuaven el lloguer de les autocaravanes a persones físiques i jurídiques dedicades al lloguer d’aquests vehicles sense conductor. Una vegada que tenien en el seu poder la documentació dels vehicles que havien llogat el venien sense que l’arrendador i el destinatari final del vehicle tinguessin coneixement de l’estafa. En aquest cas, les quantitats que aconseguien oscil·laven entre 30.000 i 40.000 euros per la venda de cada vehicle.
Per a ocultar la seva identitat, el líder de l’organització i els seus tres principals col·laboradors, feien ús de empreses inexistents i de persones físiques alienes al grup delictiu. D’aquesta manera, emetien els contractes de compra/venda i factures. Els nombres de telèfons inserits en els anuncis eren nombres de targetes prepagament a nom de terceres persones alienes al grup i els comptes bancaris on es realitzaven els ingressos de les quantitats de diners estafats, eren prèviament obertes mitjançant la modalitat “en línia”, valent-se per a això de documentació que el líder del grup i altres components disposaven per la seva activitat laboral relacionada amb la compra i venda de vehicles.
Per a la retirada dels diners feien ús de targetes associades a les entitats bancàries obertes. Aquestes entitats tenien contractat amb empreses de transport de paqueteria el servei de lliurament de les targetes bancàries. Quan el missatger anava a fer lliurament d’aquestes targeta, les adreces o números de telèfon facilitats eren inexistents, motiu que obligava l’empresa de transport a posar-se en contacte telefònic amb el client per a establir un nou lloc de lliurament. D’aquesta manera, com els receptors de les targetes mai eren els clients destinataris, es personaven integrants del grup portant i facilitant una còpia del document nacional d’identitat.
Una vegada en possessió de les targetes bancàries, retiraven els diners en diferents entitats bancàries, minuts abans de les 00.00 hores de la nit i minuts després, per imports de 1.000 i 2.000 euros amb la finalitat de no superar el límit establert per les entitats bancàries. Per a això, feien ús de peces de vestir, ulleres de sol i fins i tot perruques per a impossibilitar una identificació.
Consells per a evitar ser estafat en comprar una caravana o autocaravana
- Desconfia de vehicles que tinguin un preu excessivament econòmic
- Abans d’adquirir una autocaravana o caravana comprova que les dades de mesures i pesos de la fitxa tècnica són coherents amb els del model. A internet fàcilment podràs comparar-los amb els d’altres anuncis del mateix model.
- Desconfia de vehicles que estan a nom d’empreses o que no estan a nom de la persona que t’ho ven o que es troben en un altre país.
- Verifica sempre la identitat del venedor i els antecedents del vehicle a Trànsit.
- No avancis diners