Conducció segura amb la teva caravana (Part 2)

No us expliquem res nou si us diem que la conducció d’un vehicle canvia quan aquest porta una caravana enganxada com a remolc. És per això que en aquesta segona part seguim dandoós consells perquè conduir amb una caravana sigui més segur.

Si et perdistes la primera part la trobaràs fent CLIC AQUÍ. En aquesta primera part us parlem dels permisos de conduir, les velocitats i de com evitar multes i problemes a l’hora d’estacionar amb caravana.

Cerques una caravana per a renovar la teva o iniciar-te en el caravaning? En L’Alba trobaràs una àmplia exposició de les prestigioses i guardonades caravanes Adria, en totes les seves gammes, Aviva, Altea i Adora. També disposem de caravana d’ocasió, en perfecte estat i a preus molt econòmics. No ho pensis més i adquireix la teva caravana nova o d’ocasió facilmente en L’Alba Caravaning. Contacta amb el nostre equip comercial per a visitar la nostra exposició avui mateix: vendes@lalba.net.

Visita la nostra exposició virtual per a veure els models disponibles actualment, amb lliurament immediat:

Caravanas nuevas Adria Aviva
Caravanas nuevas Adria Altea y Adora
Caravanas de ocasión

Consells de conducció per a remolcar una caravana

Realitza un bon manteniment i evita esglais

Com tot vehicle, abans d’un viatge hauríeu de revisar les condicions en les quals es troba la caravana i sobretot si ha estat un temps llarg estacionada. Deuràs per tant revisar els nivells de líquids i els pneumàtics del teu vehicle però també els pneumàtics de la caravana. D’aquesta manera detectaràs el desgast excessiu, les possibles marques profundes o la falta de pressió i així evitaràs problemes en plena ruta. L’esglai de punxar la roda de la caravana en autopista no és agradable i el fet de canviar la roda en un voral estret tampoc. Així que tingues molt en compte aquest consell, encara que com la majoria que us donarem aquí sigui obvi.

Revisa l’enganxament i el sistema elèctric

Una altra part principal de la teva caravana, referent a seguretat és l’enganxament. Hauràs de revisar els seus components i assegurar-te que no estan danyats. També hauràs de greixar periòdicament les seves parts mòbils. La part elèctrica de la caravana també és susceptible d’avariar-se amb el temps i per això us recomanem revisar que no porteu cap bombeta fosa i que l’endoll i el cablejat està sempre en bon estat.

Documentació: Prepara’t per si de cas

Abans de sortir de ruta assegura’t que portes a bord tant la documentació del vehicle com la de la caravana, per si te’ls requereix qualsevol agent de circulació.

Aquests documents són:

  • el permís de circulació del cotxe
  • la fitxa tècnica del cotxe (on apareguin les dades del sistema d’enganxament homologat instal·lat)
  • la fitxa tècnica de l’autocaravana.
  • En caravanes de MMA de fins a 750 quilos no es necessita un segur individual però si que hauries de portar la comunicació de l’assegurança del cotxe autoritzant i cobrint el remolcat de caravanes.

La caravana haurà de portar la matrícula del vehicle que la remolca excepte si supera els 750 quilos de MMA. En aquest cas haurà de tenir matrícula pròpia i segur individual.

Tingues a mà el número de telèfon d’assistència en carretera de la teva assegurança per si sofreixes una avaria. Recorda esmentar que portes una caravana enganxada si has de demanar ajuda.

Els retrovisors són clau

Per a tenir sempre a la vista la teva caravana i detectar qualsevol problema hauràs d’equipar retrovisors especials en el teu vehicle. Aquests no poden sobresortir més de 20 centímetres del teu cotxe. Tingues en compte que quant més t’acostis a aquest màxim de 20 centímetres millor visió tindràs de la teva caravana-

Conduir remolcant una caravana

En conduir un cotxe amb una caravana en l’enganxament la conducció canvia considerablement i hauràs de tenir-lo en compte. En remolcar la caravana la teva conducció haurà de tornar-se molt més suau, posant especial atenció en el moment de canviar de carril en vies ràpides. Evita accelerar o frenar de manera brusca, per tant intenta anticipar-te als possibles obstacles o retencions que puguis trobar i mantingues una distància de seguretat amb els vehicles que et precedeixen superior a l’habitual.

La teva velocitat ha de ser constant i adequada, que permeti al conductor anar còmode. Una velocitat excessivament lenta també és perillosa en aneu ràpides pel possible impacte d’altres usuaris de la via que van a velocitat elevada i et troben de sobte.

Atenció amb el vent

El vent és mal aliat d’una caravana. Amb vent fort modera la teva velocitat per a evitar que les possibles ràfegues desestabilitzin la teva conducció. En cas que vegis que comença a afectar la conducció posseeixi al més aviat possible, sempre assegurant-te de fer-ho en un lloc on siguis visible per a la resta de conductors.

Aquest consell és aplicable a la resta de condicions meteorològiques adverses com la pluja forta, les calamarsades o nevant.

Evita els avançaments

Com per normativa la teva velocitat serà reduïda no hauries de trobar moltes situacions en les quals requereixis avançar a un altre vehicle. Però, en cas que necessitis fer-ho, assegura’t de la seguretat de l’avançament, disposant d’espai suficient per a tornar al carril i sempre avança màxim a un vehicle alhora. La teva longitud s’ha incrementat considerablement en acoblar la teva caravana i això dificulta els avançaments.

Si avances a vehicles voluminosos com un camió o un autocar, deberas tenir en compte que, en funció del vent, pots notar una força lateral just en avançar-lo. En aquests casos mantingues fermament el volant per a evitar trajectòries en zig zag.

Com en tot, la pràctica fa al mestre.

Per a finalitzar t’aconsellem que, si acabes d’adquirir la teva caravana, abans de sortir de ruta (encara que segur que ho estàs desitjant) practiquis. Les maniobres amb una caravana, atès que la seva unió no és rígida al teu vehicle, són una mica més complexes. Això complica algunes maniobres clau que necessitaràs dominar quan surtis amb la teva caravana. Practica principalment l’aparcament, les maniobres marxa enrere i els girs tancats que pots trobar en ciutats i pobles que visitis.

Esperem que aquests consells i els que us vam donar a la primera part d’aquest article (veure part 1 AQUÍ) us siguin útils en els vostres primers trajectes amb la vostra caravana. Gaudiu-la i viviu moltes aventures amb ella!

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found