Prepara’t per viure una experiència inoblidable a la Revetlla de Sant Joan! Aquesta tradicional celebració, que té lloc la nit del 23 al 24 de juny, és una de les festivitats més esperades a Espanya i altres països de parla catalana. Si cerques les millors destinacions per gaudir d’aquesta nit màgica, ets al lloc adequat. En aquest article, et presentarem una selecció d’increïbles llocs on podràs submergir-te en l’autenticitat i la diversió de la Revetlla de Sant Joan.
Balaguer
La diversió començarà dijous a les 18:00 h amb una colorida festa Holi, seguida d’un refrescant bany d’escuma a la plaça del Morter. L’endemà, a les 19.00 h, el Club Ciclista Balaguer portarà la Flama del Canigó al parc de la Transsegre, marcant així l’inici de les festes. A les 22.00 h, el Ball de Bastons del casal Pere III farà la lectura del manifest, seguit d’una emocionant cantada d’havaneres a càrrec del grup Cavall Bernat.
Durant l’espectacle, els assistents podran gaudir de delicioses coques de Sant Joan i rom cremat. A les 23:00 h, es durà a terme l’esperada concentració de la Desfilada de Llum i Foc, encapçalada pels Diables Bèsties Feréstegues de Balaguer i la companyia Saltimbankis de Bellvís. El recorregut començarà al Portal del Gel, passant pel carrer de la Botera, la plaça del Mercadal i el passatge Gaspar de Portolà, per després dirigir-se cap a la passarel·la Nova. Creuant el riu, la desfilada finalitzarà a la plaça del Morter, al parc de la Transsegre.
A continuació, es durà a terme l’encesa de la foguera, donant inici a un espectacle impressionant de pirotècnia i música.
Poc després de la mitjanit, començaran els esperats concerts. El grup de versions Abba Gold Tour pujarà a l’escenari per delectar el públic amb les interpretacions. Posteriorment, els DJ’s Gaby Gómez, Ona Giner i Anthony Godfather prendran el control de la música, assegurant una festa sense límits fins a altes hores de la matinada.
Baixada de Falles de Boí
La Baixada de Falles de Boí és una festa tradicional que té lloc a la localitat de Boí durant la nit del 23 de juny, en celebració de Sant Joan. Durant aquesta festivitat, els camins i els carrers de Boí s’il·luminen amb les falles que baixen des de la muntanya. Aquesta antiga tradició té les seves arrels en pràctiques paganes i forma part de les Festes del Solstici d’Estiu als Pirineus.
La Baixada de Falles de Boí ha estat reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, a causa de la seva importància cultural i el seu arrelament a la comunitat local. És una manifestació festiva que ha perdurat al llarg del temps i que representa una part important de la identitat de la regió.
Abans de l’esdeveniment, s’instal·len grans pins, coneguts com a “fars”, en llocs estratègics que són visibles des de la localitat. A Boí, es col·loquen tres d’aquests fars: un al Clotet d’Escudé, destinat als adults, un altre al turó del Sabaté, i un tercer al camí dels Véns, destinat als més petits.
Arribada la nit del 23 de juny, els pins són encesos i els participants hi van amb torxes enceses. Descendeixen pel camí cap al poble, formant així un impressionant sender de foc. Un cop arriben al centre del poble, llancen les falles a terra, formant una gran foguera. Aquest acte marca l’inici de la revetlla de Sant Joan, una festa popular plena de música, ball i diversió.
La Baixada de Falles de Boí és un esdeveniment de gran rellevància i bellesa, que ha aconseguit preservar les seves tradicions al llarg dels anys i que desperta l’interès tant de locals com de visitants. El seu reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat subratlla el seu valor cultural i la seva importància per al patrimoni immaterial de la humanitat.
La Flama del Canigó
La Flama del Canigó és un ritual cada cop més arrelat i popular que evoca la identitat compartida de les terres de parla catalana durant la celebració de Sant Joan.
El foc de la Flama del Canigó mai no s’apaga. Roman durant tot l’any al Castellet de Perpinyà fins al 22 de juny, quan es porta al cim del Canigó. A mitjanit en punt, el foc de la Flama es distribueix entre els presents i comença el recorregut, expandint-se i desdoblant-se per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de localitats.
La Flama del Canigó es propaga a peu, amb cotxe, amb bicicleta, amb barca, a cavall o en qualsevol mitjà de transport possible, arribant a tots els racons gràcies a una gran diversitat de col·lectius i entitats. Cada poble, vila o ciutat organitza la recepció de la Flama a la seva manera, amb música, diables, danses i altres elements propis de la tradició. Tot i això, el ritual és compartit: a tot arreu, una vegada que la Flama ha arribat al seu destí, abans d’encendre les fogueres, es llegeix un missatge comú que recorda el significat de la iniciativa.
Tota aquesta mobilització requereix una gran tasca de coordinació de les rutes de la Flama, així com tràmits i gestions per obtenir permisos i autoritzacions. A més, la comunicació té un paper fonamental per fer visible i contribuir a l’expansió d’aquest moviment.
Aquest ritual es va iniciar el 1955 per iniciativa de Francesc Pujades, un veí d’Arles de Tec. Inspirat pel poema “Canigó” de Jacint Verdaguer, va tenir la idea d’encendre les fogueres de Sant Joan al cim de la muntanya i distribuir la flama per tot arreu. El costum es va estendre ràpidament, i el 1966, per primera vegada, el foc va creuar la frontera i va arribar a Vic. Tot i la dictadura franquista, aquesta tradició es va anar expandint per tots els territoris de parla catalana com un símbol de la pervivència de la cultura del país.
Tarragona
El foc, la música i els castells són els eixos principals de la festa a Tarragona. La celebració integra una sèrie de costums i pràctiques que ens han arribat des de l’època pagana.
Els principals esdeveniments tenen lloc a El Serrallo, amb l’arribada de la flama del Canigó, ia la Rambla Nova, amb la Cercavila de Foc protagonitzada pels grups locals de foc ( Ball de Diables, Drac, Bou, Griu, Víbria i Colla de Diables (Voramar del Serrallo), acompanyats per alguns grups convidats, que culmina amb l’encesa de la foguera. A diverses places de la ciutat es duen a terme festes que conclouen amb la sortida del sol.
El 24 de juny a la tarda, a la Plaça de la Font, té lloc la tradicional jornada castellera de Sant Joan, amb la participació dels grups de castellers locals: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.