L’any passat us vam presentar les considerades millors 20 platges d’Espanya. Durant aquest estiu anem a ampliar i a enumerar-vos les millors platges per Comunitat Autònoma. Després de visitar GALÍCIA, anem a un litoral que us sorprendrà per les seves formes i paisatges i les seves aigües cristal·lines, cridant especialment l’atenció la seva proximitat a la muntanya, així com els seus diferents atractius en funció de les marees: parlem d’ASTÚRIES.
ASTÚRIES (2ª Part)
PLATJA DE LA CONCHA DE ARTEDO – Cudillero
La Concha de Artedo és una de les platges més especials d’Astúries. Distingida amb Bandera Blava, són una mica més de 700 metres de còdols en la part superior i sorra daurada en baixamar, ben equipada i amb bastant afluència de banyistes.
Emmarcada dins del Paisatge Protegit de la Costa Occidental, gaudeix d’aigües cristal·lines i es troba molt resguardada. Existeixen testimoniatges que parlen del fondejo de submarins durant la Segona Guerra Mundial en les seves aigües, encara que no existeixen documents escrits sobre això que ho confirmin.
PLATJA DE GULPIYURI – Llanes
Aquest Monument Natural no disposa de connexió visible amb la mar. És una platja d’interior, sense sortida directa a la mar. Està formada per sorra blanca i aigua salada, però el Cantàbric es bat a uns metres i només es cola per sota dels penya-segats. Mesura uns 40 metres de longitud i només es queda amb sorra durant la plenamar. Registra un fenomen denominat desguàs quan comença la baixamar. Està catalogada com a Monument Natural.
Gulpiyuri no disposa de cap servei i no és accessible, ja que està envoltada de prats amb una major altitud. La localitat més pròxima és Naus i l’accés es realitza a través d’un camí agrícola.
PLATJA DE VEGA – Ribadesella
El Monument Natural de Vega i Entrepeñas reconeix tot l’entorn que s’obre al voltant d’aquesta platja, els penya-segats, el complex dunar… Conté elements de gran valor botànic, com per exemple la Linaria Supina, una planta que únicament s’ha localitzat en aquest punt del litoral asturià.
L’arenal en si és un dels més extensos de la regió i està partit per la desembocadura d’un petit rierol. En ser molt obert, sol estar batut per un fort onatge. L’extrem més occidental és freqüentat per nudistes i en el més oriental es conserven petjades de dinosaure.
PLATJA DE SAN PEDRO DE BOCAMAR / SAN PEDRO DE LA RIBERA – Cudillero
San Pedro de la Ribera o San Pedro de Bocamar és una de les platges més concorregudes i populars del consell de Cudillero. És una platja de sorra torrada i còdols en la qual desemboca el Riu Esqueiro. Va ser guardonada durant anys amb el distintiu de Bandera Blava i en 2012 se li va atorgar la Q de Qualitat Turística.
Compta amb molt bons equipaments, ofereix hostalera i servei de salvament. És pròxima al nucli de Soto de Luiña, on és recomanable visitar una església vinculada als “vaqueiros de alzada”.
PLATJA DE TORIMBIA – Llanes
La platja de Torimbia, situada a l’oest de Toranda, resguardada per uns bells i verticals penya-segats, és un referent del nudisme a Astúries des de la dècada dels 60. Es tracta d’un extens arenal, d’accés per als vianants, forma de petxina i sorra daurada que no ha perdut atractiu amb el pas dels anys. Es referent del nudisme a Astúries des de fa dècades
S’accedeix a Torimbia a través d’un camí asfaltat que part de Niembru, deixa enrere Toranda i ascendeix fins al cap Prieto. El descens a la platja es realitza bé per una pista habilitada, que desembocada en la part oest de l’arenal, o per senderes agrestes en el vessant, que acaben en la zona més oriental. Disposa d’un quiosquet en temporada.
PLATJA DE TORÓ – Llanes
Toró és fàcilment recognoscible en qualsevol imatge. El seu conjunt de roques punxegudes enmig d’una platja de sorra blanca la converteixen en única. Aquestes formacions amb forma de pinacle esquitxen tant la costa com la mar.
Aquest arenal està situat molt prop de la vila de Llanes, per la qual cosa és un centre turístic de referència. Té accessos a peu i amb cotxe, un aparcament i tots els serveis i els equipaments necessaris per a gaudir d’una jornada de platja. L’onatge és moderat així que el bany no és perillós.
PLATJA DE BARAYO / LA VEGA – Valdés i Navia
La Reserva Natural de Barayo està formada pel tram final del riu amb el qual comparteix nom, dunes, marenys i una platja salvatge de sorra fosca freqüentada per naturistes.
L’arenal està compost per dues llengües de sorra, la que cobreix el front de la costa i una segona que serveix de ribera a les aigües dolces. L’accés és per als vianants, a través d’una pista forestal o descendint per unes escales naturals enclavades en el penya-segat. En tots dos extrems de la platja s’han habilitat amplis aparcaments.