Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.
En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar, Bagergue, Begur, Montblanc, Tivissa, Calella de Palafrugell, Les Cases d’Alcanar, Peralada, Peratallada, Santa Pau, Siurana, Banyoles, Beget, Castellfollit de la Roca, Castellar de n’Hug, Mura i Gósol presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.
Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.
Avui viatgem al municipi més extens de la comarca de l’Alt Camp i que forma part del territori d’interior de la Costa Daurada: Aiguamúrcia
Aiguamúrcia
Què veure-hi
Albereda de Santes Creus
L’Albereda de Santes Creus és un espai natural propietat de la Diputació, que des de fa més de 50 anys acull progressivament més visitants. L’Albereda de Santes Creus, única com a bosc de ribera de tot Catalunya, va ser declarada espai d’interès natural per la Generalitat. Aquesta massa arbòria ocupa 12 hectàrees.
Arbres monumentals
En el terme d’Aiguamúrcia hi ha dos arbres monumentals: els dos xiprers del Palau de l’Abat, a Santes Creus. Primitivament era un conjunt de tres xiprers -com es veu en una fotografia que es conserva de l’any 1917- i es creu que van ser plantats cap a l’any 1800. Tenen 18 i 16,5 metres d’alçada. El més gros, a 2,5 metres, es ramifica en 5 besses (una mig seca). El segon, a dos metres ho fa en dos besses.
Els arbres estan situats a la part posterior del Palau de l’Abat (on hi ha l’Ajuntament d’Aiguamúrcia). El Palau de l’Abat va ser traslladat a aquest edifici el 1562. L’edifici es va construir sobre alguns elements anteriors de l’antic hospital de Sant Pere dels Pobres. Aquests xiprers serien el senyal d’acollida de peregrins a les dependències del monestir. Els peregrins que feien el Camí de Sant Jaume veien de lluny els xiprers que simbolitzaven l’hospitalitat del lloc al qual s’apropaven.
Construccions de pedra seca
A la zona de Les Planes, un altiplà a la riba del riu Gaià, entre els municipis d’Alió, Vila-rodona, Aiguamúrcia, El Pont d’Armentera i el Pla de Santa Maria, hi ha una alta densitat de construccions de pedra seca. La seva composició geològica és principalment calcària. Les capes calcàries se succeeixen; en alguns llocs, on el terreny és més erosionat, afloren a la superfície creant petits ecosistemes. Hi ha zones on la pedra presenta vetes de poc gruix, és el que popularment s’anomena tapassot. L’abundor d’aquestes lloses és una de les raons de l’existència de construccions de pedra en sec.
Les construccions de pedra seca responen a dues necessitats, la de bastir elements útils a les feines agrícoles i de pastors, però també a la necessitat de desembarassar la terra de pedres per conrear-hi, sobretot en el cas del conreu de la vinya. Per això, en el nostre territori hi ha tantes construccions, lligades majoritàriament, a l’expansió de la vinya a les nostres contrades entre finals del segle XVIII i finals del XIX
La pedra seca és una tècnica que utilitza com a material bàsic, i podríem dir que únic, la pedra, sense cap mena de ciment o argamassa. Els murs i tancaments es construeixen apilant pedra sobre pedra, i es falquen amb pedres més petites, aconseguit un veritable exercici d’equilibri i harmonia”
Aquesta tècnica s’usa per a construir diverses edificacions a més de barraques; hi ha marges, pous, cossiols, corrals, marges o aixoplucs, i petites construccions funcionals com bancs, cocons o pous, … La varietat de les solucions arquitectòniques, depenen del lloc i del constructor, mostren un il·limitat ventall d’arcs, murs, dintells, cúpules, d’una bellesa especial i d’una intel·ligència pràctica”.
Una tècnica perfectament relacionada amb la natura
Es tracta d’una tècnica que respecta la natura i es relaciona perfectament amb els diversos ecosistemes de secà. Permet la permeabilització del sòl i per tant conté l’erosió. Als espais entre les pedres hi viuen petits animals: insectes, rèptils, rosegadors, ocells. Però també hi arrelen plantes enfiladisses que serveixen de menjar i refugi a aquestes espècies, en un paisatge agrícola transformat per la mà de l’home
Les construccions en pedra seca són el testimoni d’una societat eminentment rural avui dia gairebé perduda. Les diferents utilitats d’aquestes edificacions ens fan redescobrir el món dels nostres avis, la pagesia completament lligada a la terra.
La tècnica de la pedra seca, avui gairebé desapareguda, per bé que en alguns indrets s’està intentant recupera l’ofici, eren fetes per pagesos i gent anònima, com una més de les feines agrícoles.
Monestir de Santes Creus
El monestir de Santes Creus va néixer el 1160 sota el patrocini dels llinatges dels Montcada i dels Cervelló i del comte Ramon Berenguer IV. Els monjos, provinents del monestir occità de la Gran Selva, van trobar a la riba del riu Gaià l’emplaçament idoni per bastir-hi un monestir que havia de ser, fins al 1835, el centre d’una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d’Aragó. La seva història i el model de vida cistercenc s’expliquen en l’audiovisual “El món del Cister”.
Cooperativa agrícola d’Aiguamúrcia
D’estil modernista, va se construïda per l’arquitecte Cèsar Martinell entre els anys 1919 i 1921. A la façana del celler, damunt de la porta hi ha quatre rajoles amb les inicials SAA (Societat Agrícola d’Aiguamúrcia), i l’any 1919.
Ermita de Sant Miquel
A uns 800 metres del nucli del Pla de Manlleu hi podeu trobar l’ermita romànica de Sant Miquel. Construïda a mitjan segle XII, al segle XVIII, va ser ampliada. Es tracta d’una església d’una sola nau amb l’absis semicircular situat cap a llevant i coberta a dues vessants.
Palau de l’Abat
El Palau de l’Abat va ser traslladat a aquest edifici el 1562, situat a la plaça de Sant Bernat. L’edifici es va construir sobre alguns elements anteriors de l’antic hospital de Sant Pere dels Pobres. Actualment alberga l’Ajuntament d’Aiguamúrcia. En el pati hi trobarem dos xiprers catalogats com a arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya. Primitivament era un conjunt de tres arbres, símbol d’hospitalitat. Es creu que van ser plantats pels monjos del monestir. Tenen 18 i 16,5 metres d’alçada.
Poble abandonat de Selma
Poble abandonat situat a 743 metres d’altitud, a la part oriental del terme, sota el puig de les Forques. Està presidit per les ruïnes del castell de Selma i de l’església parroquial de Sant Cristòfol, d’estil gòtic. Selma es va anar despoblant, fins a quedar deshabitat a mitjan segle passat.
Roure de Les Ordes
El Roure de Les Ordes (Quercus faginea faginea), antigament també conegut com Roure de les Escoles per la seva proximitat a l’antiga escola on hi anaven els nens que vivien a les masies de Les Ordes. És dels roures més espectaculars del municipi d’Aiguamúrcia, la seva alçada és de 16,5 metres, la volta de canó (1,3 metres) de 3,3 metres i la seva capçada de 19,3 metres.
Situat enmig d’un marge d’uns 2 metres d’alçada, damunt d’una rabassa. A 1,2 metres de la base de l’arbre en surten tres besses principals, però degut amb una pertorbació, l’octubre del 2012 es va trencar la bessa de la dreta, on s’hi observa una infecció fúngic.