Pobles de Catalunya que has de visitar: Begur

Hi ha dos Catalunyes, la metropolitana i la rural. Ambdues molt diferents i totes amb encant, però si sou dels què us agrada la tranquil·litat, la naturalesa i la història, la Catalunya rural us agradarà més.

En aquesta sèrie d’articles, on ja hem parlat de Pals, Espinelves, Cadaqués, Rupit, Besalú, Tossa de Mar i Bagergue, us presentarem pobles de la Catalunya rural, de costa, d’interior o de muntanya, que, per les seves característiques, heu d’apuntar-los en majúscules en la vostra llibreta de futurs destins, als quals dedicar una ruta o un cap de setmana amb la vostra autocaravana.

Segur que ens deixem molts però aquests són, al nostre parer, alguns dels més recomanables.

Avui viatgem a un poble marítim, situat al cor de l’Empordà: Begur.

Begur

Situat en el cor de l’Empordà, el poble de Begur i les seves platges configuren un dels indrets més meravellosos de la Costa Brava.

El seu terme municipal està format per un conjunt de turons anomenat Massís de Begur, i un extens litoral, banyat pel mar Mediterrani.

Tant el casc antic de Begur, format per múltiples monuments que han quedat com a llegat dels moments més significatius de la seva historia; com el petit nucli romànic d’Esclanyà, o les vuit cales i petites platges que pertanyen a Begur, configuren un conjunt, i un entorn paisatgístic, inigualables.

Begur és un poble amb una profunda personalitat històrica. A l’abric del seu castell medieval, corallers, pescadors, indians i surotapers han protagonitzat brillants pàgines d’una història que es reflecteix a cada carrer, a cada casa i a cada racó del poble.

La imatge més coneguda de Begur és sens dubte el castell medieval que presideix el municipi, però trobem també altres indrets interessants per visitar, com les nombroses cases indianes (edificis d’estil colonial, construïts per begurencs que el segle XIX emigraren a “les Amèriques” fugint de la crisi econòmica del moment, i que retornaren posteriorment amb una important fortuna), les torres de defensa del segle XVI (llegat del temps en que els pirates navegaven pel Mediterrani i construïdes pels begurencs com a mitjà de refugi contra els seus assalts), l’església (edifici d’estil gòtic dedicat a Sant Pere) o altres edificis històrics com el Casino Cultural o les Escoles Velles.

 

Esclanyà

Esclanyà forma part del municipi de Begur, i es troba situat al sector nord-oest del terme municipal. Fins a la darreries de l’edat mitjana fou una possessió del senyor de Cruïlles.

El poble s’estructura al voltant de l’església de Sant Esteve d’Esclanyà, esmentada documentalment l’any 1280. L’església conté elements propis de diferents èpoques del romànic des del segle X, la qual cosa permet indicar l’existència d’un temple anterior.

El seu castell, conegut popularment com la torre d’Esclanyà, és una edificació del segle XIV. A l’actualitat es conserva la gran torre de planta rectangular, d’època romànica, amb uns merlets a la banda nord.
Tradicionalment l’economia d’Esclanyà es fonamentà en el cultiu de les vinyes i els olivers. La producció de rajoles representà la principal activitat industrial.

 
  


Camins de ronda

Una altra singularitat especial de Begur són els seus camins de ronda i les seves cales. Es tracta de camins que voregen la costa i que han tingut diferents usos al llarg de la història: accedir a les cales en cas de naufragi, vigilar l’horitzó per evitar atacs pirates i, fins i tot, (controlar el contraban i l’estraperlo) fer contraban en temps de la postguerra. Actualment, s’hi pot passejar, gaudir amb tranquil·litat del paisatge costaner i accedir a les cales amagades on temps enrere s’esdevenien fets quotidians. A Begur hi ha 3 trams de camí de ronda diferenciats i que uneixen diferents cales i platges.

Cases indianes

CAN SORA: A la Porxada es conserven frescos de paisatges romàntics. Va ser construïda entorn el 1870 quan la família Cama-Martí va tornar enriquida de l’Havana. A l’interior de la porxada es conserven frescos que representen paisatges romàntics de les terres americanes. A la reixa de la porta de la porta es poden veure les inicials JC que corresponen a Josep Cama Rovira, primer propietari de l’immoble.

CASA BONAVENTURA CANER BATALLER: La composició arquitectònica de la casa és neoclàssica. Va ser construïda l’any 1866 pel begurenc Bonaventura Caner Bataller, que va emigrar a Cuba l’any 1845. En retornar a Begur va invertir part de la seva fortuna en la indústria surera. La composició arquitectònica de la casa és neoclàssica amb uns pilastres de pedra a la planta baixa que continuen en els pisos superiors.

CAN PI: Pere Pi Carreras, juntament amb el seu germà petit Josep, van emigrar cap a Cuba on van obrir una botiga de queviures, negoci que complementaven amb importacions i exportacions relacionades amb la indústria del suro. Aquesta casa manté viu un dels trets més característics de les cases indianes del carrer Bonaventura Carreras, el costum de tenir un hort a la part sud.

MAS CARRERAS: És una casa majestuosa d’estil indià. Va ser construïda a la segona meitat del segle XIX per Josep Carreras Frigola, comerciant de Begur que va emigrar a Santiago de Cuba el 1831. És una casa majestuosa d’autèntic estil indià amb habitacions molt àmplies i curiosament adornades. Al seu interior hi havia una torre del segle XVI que es va enderrocar quan es va construir la casa.

CASA TÉRMENS: Va ser edificada l’any 1869. Era propietat de Santiago Mauri Carreras, el qual va obrir una botiga de teixits a Santiago de Cuba destinada a proveir a l’exèrcit espanyol. Cal destacar les motllures de la planta baixa, i els pilastres acanalats del primer pis i les baranes de ferro dels balcons.

CASA VICENÇ FERRER BATALLER: Casa d’estil modernista. Construïda entorn el 1887 per l’indià Vicenç Ferrer Bataller que va emigrar a Cuba el 1856, on es va dedicar a la indústria del tabac i al comerç de farines. L’ornamentació de la casa, les baranes i les reixes són modernistes amb esgrafiats i dibuixos que fan referència a motius naturals.

CASA PERE ROGER: Fou comprada el 1859 per Pere Roger i Puig a l’indià Josep Carreras Frigola. Pere Roger va emigrar a Cuba, on va fundar una fàbrica de tabac a la zona de Santiago de las Vegas. A les parets i sostres interiors es conserven dibuixos i frescos de temàtica i estil plenament indians, i a la porxada que dóna al pati hi ha frescos de temàtica marina.

CASA RAMÓN SILVESTRE DARDER: Va ser construïda el 1887 per Ramon Silvestre Darder. En Ramon, juntament amb els seus germans Josep i Joan, van emigrar a Cuba entre el 1835 i el 1840. Era habitual que l’indià deixés petjada a la casa, les inicials del seu nom apareixen a la llinda de les portes, a les reies o balconades.

CASA PACO FONT: Es considera la darrera casa d’indians construïda a Begur, que data de principis del s. XX. Fou edificada sota la influència del modernisme, present en el trencadís que decora els marcs de les portes i finestres. Era propietat de Francesc Font, que l’any 1889 va emigrar a Ponce (Puerto Rico) per motius militars, com a voluntari.

CASA PERE CORTADA SABATER: En Pere Cortada va néixer l’any 1815 i va iniciar l’aventura americana a mitjan dels anys 30, juntament amb els seus germans Manuel i Josep. La destinació va ser Santiago de las Vegas i Matanzas, on es van dedicar als negocis. D’aquesta casa en destaquen les pintures murals, que decoren les partes de tota la planta noble

CASA DEL SEÑOR PUIG: Edificada sota la influència estètica indiana. Va ser construïda l’any 1872 per Sebastià Puig Carreras que, tot i no “fer les amèriques”, va edificar la casa sota la influència estètica indiana. La façana està pintada amb frescos que reprodueixen un paisatge ultramarí on predominen els colors blaus i ocres.

CASA JOSEP PI CARRERAS: Casa d’estil neoclàssic. Edificada el 1860 per Josep Pi Carreras. Ell i el seu germà Pere van obrir a l’Havana una botiga de queviures anomenada La Industrial i una fleca. A la part posterior de la casa es conserva una galeria amb vistes al jardí.

CASA DE JOSEP FORMENT: Josep Forment, que va emigrar a l’Havana l’any 1845, la va construir l’any 1866 en retornar a Begur amb una posició social notable. A la barana del balcó es poden veure les inicials JFP, que corresponen a Josep Forment Pi. La façana és d’estil neoclàssic, amb uns carreus a la planta baixa i uns pilastres que recorren els dos pisos superiors.

CASA DE LA VILA: Casa construïda el 1902, moment en què ja s’havia produït el retorn massiu de begurencs d’Amèrica. Tot i no tenir constància que el seu propietari fos indià (que hagués fet les amèriques), la casa recull diversos elements d’estètica indiana com ara motius florals a les portes o decoracions de gruix pintades.

CAN PETU (CASA PERE PONT): En Pere Pont Puig, promotor de la casa, va emigrar a Ponce (Puerto Rico) on es va dedicar al comerç. En retornar a Begur es va fer construir, l’any 1889, una casa senyorial per viure amb la seva esposa Joaquima Carreras i la seva família.

Fira d’Indians

La fira celebra la intensa relació entre Cuba i Begur, que té el seu origen en l’emigració de molts begurencs a l’illa al llarg el segle XIX. En retornar al poble, aquells que havien prosperat en els seus negocis, construïen ostentoses cases que encara avui decoren els carrers de Begur. Eren els populars “americanos”, que pretenien recrear l’estil de vida de Cuba i que van deixar-nos un divers llegat cultural.

El primer cap de setmana de setembre, Begur es transforma per reviure aquell període històric que ha deixat una profunda petjada en la nostra vila i en la nostra identitat. Els carrers i places de Begur acullen un mercat de productes d’ultramar, mostres d’oficis i actuacions musicals. La Fira s’obre amb la inauguració oficial per part d’autoritats polítiques i persones vinculades al món indià.

Durant el transcurs de la Fira es programen diverses activitats musicals. El divendres, primer dia de la Fira, en el fantàstic marc del pati de les Escoles Velles, ens acompanya cada any una figura estel·lar diferent, com han estat: Lucrecia, Chano Domínguez, Pepe Rubianes o Moncho, entre d’altres.

Els ritmes caribenys, amb grups cubans de renom internacional, com ara Barnahabana o la Máquina del Sabor, asseguren la gresca i la diversió del públic més exigent.

Tampoc hi falten les havaneres ni els espectacles de carrer, amb recreacions de l’època indiana. Tot això es complementa amb un seguit d’activitats culturals: exposicions, visites guiades, entrevistes, conferències, documentals o taules rodones, que analitzen i divulguen aquest llegat dels “americanos”.


On pernoctar amb autocaravana a Begur?


Fins aquí el nostre resum del preciós poble empordanès de Begur. Esperem que hàgim despertat la vostra curiositat i descobriu aquesta zona en alguna de les vostres futures sortides.

Estigueu atents a les nostres xarxes socials per a descobrir nous pobles que no us podeu perdre a Catalunya.

No teniu autocaravana però voleu viure l’experiència? Nosaltres us lloguem una! A L’Alba disposem d’una àmplia flota d’autocaravanes de lloguer, en constant renovació i completament revisades després de cada lloguer. Disposareu de tots els serveis amb els últims models del sector i gaudireu d’uns dies perfectes en família o amb amics. Fent CLIC AQUÍ trobareu tota la informació sobre el nostre servei de lloguer. També podeu contactar amb nosaltres per Whatsapp:  636.95.88.84

(fent clic en el número de telèfon des del teu mòbil per iniciar una conversa amb nosaltres).

Imatges i informació de visitbegur.cat i wikipedia

 

F
F
Twitter
LAlbaCaravaning on Twitter
Latest Tweet: Y
people follow LAlbaCaravaning
Twitter Pic Y
F
A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following